Digitale transformatie … de marketeer verandert mee!

Ronald de Kimpe
08 mei 2017

Het marketingvak verandert razendsnel, traditionele competenties nemen in belang af terwijl er grote vraag is naar mensen met up-to-date kennis en ervaring. Bij VODW zijn we al enige tijd ‘getransformeerd’ en werken we met competence leads, agile coaches, multidisciplinaire teams en we sprinten wat af. Intern, maar vooral ook bij onze relaties.

Steeds vaker vragen onze opdrachtgevers niet meer om het vraagstuk voor ze op te lossen, maar ook om de inzet van marketing professionals die de eigen medewerkers helpen om dat zelf te doen, en op die manier hen ook de nieuwe expertisebij te brengen. Professionele hulp bij een nieuw in te voeren manier van ‘agile’ werken is geen overbodige luxe. Product owners en scrum masters zijn specialisten op dit vlak. Samen met een Scrum Alliance erkende organisatie leidt VODW product owners en scrum masters op.  Een van de grote pluspunten van deze samenwerking is dat agile werken en marketing samenkomen. De cases die tijdens de opleiding worden behandeld, zijn gericht op marketing gerelateerde vraagstukken in plaats van uit de IT afkomstige cases. De opleiding biedt daarnaast veel praktische handvatten waardoor iedere marketeer direct aan de slag kan met het agile werken in zijn of haar organisatie.

De verwachting is, dat er in 2018 een tekort van meer dan 8.000 dataspecialisten zal zijn.

Naast het agile werken zien we ook dat de ontwikkeling van het data science vakgebied binnen organisaties bijzonder snel gaat. Om data op een succesvolle wijze in te kunnen zetten is het van groot belang dat je de juiste mensen op de goede plek hebt. En dat die mensen over de kennis, vaardigheden en ervaring beschikken die nodig zijn om data te vertalen naar nieuwe businessinzichten.

Binnen veel organisaties is er echter een tekort aan goede data science specialisten. De verwachting is, dat er in 2018 zelfs een tekort van meer dan 8000 dataspecialisten zal zijn. Een data science specialist moet op veel verschillende terreinen kunnen werken in een vaak nieuwe rol. Het is daarom belangrijk dat data science specialisten over zowel analytische-, consultancy- als persoonlijke vaardigheden beschikken. Dit maakt het tot een uitdaging om echte talenten te vinden. Onze kennis, ervaring én onze core business hebben we daarom gecombineerd tot een vernieuwend opleidingsprogramma: het Data Science Talent Program.

In het Data Science Talent Program leiden we data science talenten met 0 tot 2 jaar werkervaring op tot data science specialisten. Vijf weken lang volgen zij een intensieve data science opleiding onder begeleiding van onze ervaren data science consultants.  De talenten gaan vervolgens  twee jaar lang  aan de slag bij verschillende opdrachtgevers. Een win-win situatie. De data science specialisten brengen het geleerde in de praktijk, de opdrachtgever heeft een goed opgeleide interim professional tegen aantrekkelijke voorwaarden inclusief de ondersteuning van ervaren data science consultants van VODW. Binnen een jaar wil VODW zelf 50 jonge academici aannemen. Per 1 mei is, na een intensieve selectieprocedure, de eerste klas met acht data science talenten opgestart.

 

 

De oprichting van het DSTP illustreert hoezeer het marketingvak, maar ook een leidend bureau als VODW  is veranderd. Onze missie is om bedrijven te helpen om te innoveren en te versnellen. Dat beperkt zich al lang niet meer tot doorwrocht marketingadvies. We hebben ons ontwikkeld naar een volwaardig partner in klantgerichte innovatie en transformatie voor grote ondernemingen. Dat vereist een multidisciplinaire aanpak en continue verbreding en ontwikkeling van nieuwe competenties. Dit initiatief is daarvan een goed voorbeeld.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter