E-commerce strategie: Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Sacha Ghurahoo
28 jan 2016

Afgelopen week vonden de Webwinkel Vakdagen plaats. 20 en 21 januari stonden grote e-commerce spelers zoals Alibaba Group, bol.com en Google op het podium en presenteerden de expertgroepen van Shopping Tomorrow de resultaten en belangrijkste inzichten uit hun ‘bluepaper’, die binnenkort gepubliceerd wordt.

De exponentieel groeiende hoeveelheid Chinese consumenten die online winkelt, zal niemand zijn ontgaan. De cijfers en voorspellingen rondom de Chinese e-commerce markt worden bij iedere presentatie van Alibaba Group die ik bijwoon rooskleuriger. Fedor Deichmann van Tmall Global, onderdeel van Alibaba Group, opende het evenement: “Westerse consumenten shoppen online om tijd te besparen, Chinese consumenten om nieuwe merken te ontdekken. En dan vooral de in China exclusieve merken, zoals Nike. Dit soort merken zijn namelijk in offline winkels op het Chinese platteland niet te vinden.”

Tmall Global richt zich daarom op deze meer premium producten en ontwikkelt zich als inspiratieplatform. “Tmall is de toegangspoort van Chinese consumenten tot merken die ze offline niet kunnen krijgen. We helpen hen nieuwe merken te ontdekken. Wil je als buitenlandse retailer hier je producten aanbieden, denk dan dus niet alleen aan het zo efficiënt mogelijk inrichten van je online catalogus, maar ook aan een stukje branding”, adviseert Deichmann.

Het e-commerce ecosysteem van Alibaba Group breidt zich constant uit. De netwerkeconomie zit in hun denken versleuteld, vanuit de visie om Chinese consumenten te verbinden met Amerikaanse fabrikanten en toeleveranciers wereldwijd. “We zien Amazon bijvoorbeeld niet als concurrent. Sterker nog, Amazon is partner en aangesloten op ons open platform.”

Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Dit netwerk denken kwam ook terug in de visie van Margaret Versteden, CMO van bol.com. De verwachtingen rondom online retailers zijn hoog. Binnen 24 uur leveren, de laagste prijs bieden, een prettige klantervaring… “Geen enkele winkel kan alleen al die verwachtingen waarmaken”, aldus Versteden. “Daarom geloven wij dat samenwerking de beste manier van slagen is."

Een voorbeeld hiervan is een samenwerking van bol.com met L’oréal. De consument downloadt een app die L’oréal 'gebrand' is, ziet door virtual reality hoe de make-up van L’oréal er bij haar uitziet en kan de producten vervolgens in een paar klikken aanschaffen via bol.com. Zo profiteert de consument van de experience en het hoogwaardige productassortiment van L’oréal, maar vervolgens ook van de snelle levering en service van bol.com. Een win-win-win situatie voor L'oreal, bol.com en natuurlijk de klant zelf.

 

seamless-customer-journey-loreal

Credits afbeelding: L'oréal Paris USA

Inmiddels genereert bol.com een vijfde van haar omzet via partners als L'oréal. Maar de online retailer maakt hun platform niet alleen beter met partners, ze is ook bezig om meer kennis en content te delen. Een voorbeeld hiervan zijn expertlijstjes. Expertlijstjes zijn een selectie van producten met een klein stukje content, bijvoorbeeld ‘Witte tanden voor een stralende lach’ of ‘Het lekkerste kopje Thee’. “Er zijn nu bijna 400 expertlijstjes live en we hopen dit nog flink uit te breiden", licht Versteden toe. "De expertlijstjes helpen klanten om makkelijk en snel inspiratie op te doen, zonder door de miljoenen producten te moeten scrollen.”

Ook bij digitale transformatie is samenwerking in de keten cruciaal

Na Margaret Versteden ging onze collega Eduard de Wilde in op de digitale marketing transformatie die retailers momenteel doormaken. In de gesprekken die hij met de expertgroep ‘Digitale Marketing Transformatie’ voerde, kwam naar voren dat ook voor retailers die geen ‘pure player’ zijn, zoals Alibaba Group of bol.com, samenwerking in de keten belangrijk is. Een van de belangrijkste lessen was dan ook 'Zorg voor een goede samenwerking in de keten'.

 

 

“De verschuivende rollen van producent, retailer en consument kunnen namelijk voor conflicten in de keten zorgen. Merkproducenten gaan de concurrentie aan met hun retailers door direct te verkopen. Terwijl zij ook voor een groot deel van hun omzet afhankelijk zijn van deze retailers. De retailers juichen deze ontwikkeling niet toe, maar weten ook dat deze ontwikkeling niet te stoppen is. Ook voor hen is een goede relatie met leveranciers belangrijk. Nee-verkopen is immers niet wenselijk”, aldus Eduard namens de expertgroep.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter