Een maatschappelijk issue als innovatieplatform

Maton Sonnemans
22 jun 2017

Als je als bedrijf nieuwe producten of diensten wilt ontwikkelen zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kunt je afdeling R&D extra budget en middelen geven om nog meer geavanceerde producten te ontwikkelen (marketing 1.0). Je kunt natuurlijk goed naar je klanten luisteren en beter inspelen op hun wensen en behoeften (marketing 2.0). Er is ook nog een derde weg...

...en dat is begrijpen wat de grote maatschappelijke issues zijn die spelen in de wereld. Want elk maatschappelijk issue vormt een inspiratiebron voor creatieve, geëngageerde en ondernemende mensen. Zo zijn er talloze start-ups en grotere ondernemingen actief in de wereld van klimaatverandering en is het voorkomen en genezen van grote ziektes ook voor veel ondernemende mensen een drijfveer en zelfs levenswerk. De oude marketinggoeroe Philip Kotler noemt dit Marketing 3.0: maatschappelijke problemen leiden tot kansen voor bedrijven om op in te spelen, die daarmee uiteindelijk bijdragen aan een betere wereld.

Gemiddeld sparen Nederlanders best wel, maar in de praktijk heeft 41% van de Nederlandse huishoudens minder dan € 5.000,- aan financiële bezittingen

VODW heeft de afgelopen periode ook een maatschappelijk issue binnen de financiële sector omarmd: het grote probleem van de lange termijn vermogensontwikkeling van (Nederlandse) huishoudens. Hoewel op het eerste gezicht de economie weer op volle toeren draait en het consumentenvertrouwen elke maand stijgt is er een sprake van een stille onderstroom: de Nederlandse verzorgingsstaat is de afgelopen jaren namelijk in rap tempo afgebouwd. Gemiddeld sparen Nederlanders best wel, maar in de praktijk heeft 41% van de Nederlandse huishoudens minder dan € 5.000,- aan financiële bezittingen! Vier op de tien huishoudens die onder de NIBUD Buffer zitten voor onverwachte, noodzakelijke uitgaven aan bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of auto. Pensioenleeftijden die stijgen, studie- en zorgkosten die toenemen, hypotheekrenteaftrek die wordt beperkt, stijgende leeftijden en de enorme flexibilisering van de arbeidsmarkt leiden ertoe dat mensen veel meer, en langer, zelf moeten zorgen voor hun toekomst. En veel mensen zijn zich daar niet van bewust of niet toe in staat. Wellicht is deze mismatch tussen de huidige juichstemming in de economie en de lange termijn vooruitzichten ook één van de verklaringen van het sluimerende gevoel van onvrede dat nog steeds bij veel mensen heerst. Vraag het de gemiddelde Nederlander op straat en hij denkt nog steeds dat de pensioenleeftijd 65 jaar is, dat beleggen eng is (4 op de 5 Nederlanders!) en nadenken over je eigen financiële toekomst toch geen zin heeft. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens loopt daarmee een ernstig risico op een problematische en bezorgde oude dag.

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens loopt een ernstig risico op een problematische en bezorgde oude dag

Financieel dienstverleners, overheid en toezichthouders moeten hierbij allemaal kritisch naar hun huidige standpunten en rol kijken. Het cynische is bijvoorbeeld dat met name de huishoudens die dit het meeste treft, de mensen met weinig of geen vermogen, bij veel banken, verzekeraars en vermogensbeheerders buiten de doelgroep vallen. De meeste financiële dienstverleners richten zich namelijk op de (grofweg) 20% van de huishoudens die 80% van het vermogen hebben. Voor hen worden nieuwe producten en diensten ontwikkeld en staan adviseurs klaar voor wijze raad. De overige 80% is lastig te bedienen: ze zijn nog niet self directed (en minder op zoek naar raad in de digitale wereld), nauwelijks rendabel te bedienen met face-to-face advies en bovendien ook zo kwetsbaar dat veel financieel dienstverleners daar hun vingers niet aan willen branden. Als in de huidige kabinetsformatie wordt gesproken over inkomensbeleid dan gaat het helaas eerder over nivellering en belastingen dan over financiële zelfredzaamheid van kwetsbare doelgroepen en de verantwoordelijkheid daarin van de overheid. En ook toezichthouders en consumentenorganisaties zouden zich af moeten vragen of hun huidige, afhoudende aanpak ten opzichte van beleggen en risico’s onderdeel is van de oplossing of juist van het probleem.

Met de Trendmonitor Vermogen wil VODW de beste informatie- en inspiratiebron ontwikkelen voor financieel dienstverleners, toezichthouders en overheden om inzicht in gedrag en kennis van huishoudens te krijgen, oplossingen te bedenken, mensen in alle welstandsklassen bewust en handelingsbekwaam te maken. We merken dat alle partijen nog te veel leunen op aannames en conventies uit het verleden en daarmee kansen laten liggen. Hoe maken we beleggen minder eng, hoe maken we goed financieel advies bereikbaar en hoe zorgen we ervoor dat juist jongere of kwetsbare doelgroepen hiermee aan de slag gaan? Pak deze problemen aan in plaats van ze te omzeilen. Er is letterlijk en figuurlijk nog een wereld te verbeteren. Duik met je boardroom eens in die wereld, ga op zoek naar de echte problemen en neem je verantwoordelijkheid door oplossingen aan te reiken!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter