Lean en Agile als speerpunt van digitale innovatie

Michael Klazema
03 feb 2015

Innoveren vereist daadkracht. Een tandje bijzetten is niet genoeg meer, net zomin als het lanceren van twee innovaties per jaar. Desondanks starten nog maar weinig organisaties innovatietrajecten met als uitgangspunt dat er iedere maand meerdere innovatieve concepten, proposities of verbeteringen gelanceerd moeten worden. ‘Dat is onmogelijk’, hoor je al snel.

Internet en digitale media, zoals smartphones en tablets, vergroten echter drastisch de snelheid waarmee veranderingen optreden en de vaart waarmee consumenten deze veranderingen accepteren. Bovendien vormen deze nieuwe media in veel stappen van de customer journey tegenwoordig het voornaamste kanaal. Je zou dus verwachten dat binnen de online afdelingen van de Nederlandse ondernemingen wel veel meer geïnnoveerd zou worden.

In de praktijk is dit echter niet het geval. Stakeholders met ieder hun eigen mening en het grote aantal beslissingsbevoegde managementlagen in een organisatie zorgen ervoor dat bestaande plannen de capaciteit van de organisatie volledig opslokken. Vaak is er ook alleen maar budget voor ‘running the business’ en weinig tot niets voor ‘changing the business’. Er moet dus een manier gevonden worden om grote stappen voorwaarts te zetten en soms zelfs stappen over te slaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met marktleiders en voldoen aan de groeiende verwachtingen van consumenten. Hoe pak je dit als bestaande organisatie aan?

Digitaal lab met lean en agile innovatie proces

Grote retailers zoals Amazon, Walmart en Staples versnellen het innovatieproces door de opzet van een innovatielab met een eigen budget. Target, een andere grote Amerikaanse retailer, werkt samen met Sapient Nitro om een innovatielab op te bouwen. Het doel van zo’n lab is het creëren van een plek die het makkelijk maakt te testen, te leren en te itereren, gebruik makend van innovatieve marketing technologie. De hedendaagse marketing technologie is door zijn laagdrempeligheid namelijk uitermate geschikt om snel hypotheses te testen en te starten met experimenteren.

Het opzetten van een digitaal innovatielab: 7 principes

Hoe creëer je een plek waar je makkelijk concepten kunt valideren en introduceren? Op basis van onze ervaringen met digitale, innovatie en customer experiencetrajecten zijn er een aantal principes die goed aansluiten bij de doelstellingen van een digitaal innovatielab:

  1. Beschrijf de customer journeys voor de doelgroep, waarin je aangeeft wanneer en hoe de klant met de organisatie (mensen, processen en systemen) interacteert, Dit helpt bij het uitzoeken van nieuwe marketing technologie.
  2. Analyseer knelpunten in de customer journey en verbetermogelijkheden door klanten in hun gebruik te observeren.
  3. Kies excelleermomenten en momenten van de waarheid in de customer journey om focus aan te brengen in de zoektocht naar innovatieve marketing technologie.
  4. Stel multidisciplinaire teams samen met verschillende expertises.
  5. Gebruik low-fidelity visuele prototypes (zie afbeelding) van concepten waarmee snel feedback van (eind)klanten kan worden verzameld.
  6. Werk in korte iteraties van twee à drie weken. Zo ontstaat er druk om versneld resultaten te presenteren en feedback te vergaren De keuze voor bepaalde innovatieve concepten kan zo sneller beoordeeld en gevalideerd worden.
  7. Visualiseer alle activiteiten op een Kanban board tijdens dagelijkse korte besprekingen met het hele team, zodat iedereen weet waar iedereen mee bezig is en waar men elkaar kan helpen.

Het creëren van een digitaal innovatielab is een uitdaging op zich. Ook hier helpt het om eerst te experimenteren met een aantal van bovenstaande principes, zodat geleidelijk een organisatie vorm ontstaat die past bij de organisatie.

Meer weten over de roadmap naar agile innovatie? Ik ga graag met je in gesprek hierover.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter