Sporterconcepten: deel 4 in een vijfluik over Sportermarketing

EY VODW
07 jun 2016

In deel 1 van dit vijfluik heb ik de term sportermarketing geïntroduceerd; inclusief de vier elementen van sportermarketing: sporterinzichten, sporterstrategie, sporterconcepten en sporterexperience. In de twee artikelen hier opvolgend heb ik de begrippen sporterinzichten en sporterstrategie verder verdiept. In dit artikel staan sporterconcepten centraal.

Winnende sporterconcepten borduren niet alleen voort op sporterinzichten

De beste concepten zijn altijd ergens gebaseerd op diepgaande (sporter)inzichten. Maar let op: er is meer voor nodig om een vernieuwend concept neer te zetten dan goed begrip van de doelgroep. Zoals ik het artikel over sporterinzichten al duidde: als Henry Ford alleen naar de mensen had geluisterd dan hadden we nu nog steeds op paarden gereden.

De mooiste concepten ontstaan wanneer inzichten vanuit verschillende werelden samenkomen

De mooiste concepten ontstaan, naar mijn idee, wanneer inzichten en ontwikkelingen  vanuit verschillende werelden, vanuit verschillende perspectieven, samenkomen. Dan ontstaat er kruisbestuiving. Dit is ook eigenlijk de beste definitie van ‘innovatie’: twee bestaande dingen combineren tot iets nieuws. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn technologische innovaties. Branchevreemde partnerships waarin technologie vanuit de ene industrie gebruikt wordt om een ‘probleem’ vanuit een andere industrie op te lossen. Zo speelden een aantal golfers tijdens de Masters op Augusta dit jaar met Callaway drivers ontwikkeld in samenwerking met Boeing. Beide partijen zijn primair bezig met aerodynamica en dus lijkt de samenwerking best logisch. Zoals we vaak zeggen bij goede innovaties: ‘dat ze daar niet eerder aan gedacht hebben!’

Superspetters: een winnend concept voor kinderen, ouders, de KNZB én zwemfans

Maar winnende sporterconcepten zijn niet per se altijd op vernieuwende technologie gebaseerd. Ik vind concepten ook interessant als ze, naast dat ze goed inspelen op een inzicht vanuit de doelgroep, bijvoorbeeld ook perfect passen bij de afzender. Bij het bedrijf achter het concept. Zie bijvoorbeeld Superspetters: de zwemlesmethode van de KNZB.

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter