Sporterexperience: last but not least

EY VODW
21 jul 2016

Hoge coniferen die niet echt uitnodigen een sportpark op te lopen. Niet kunnen parkeren op de parkeerplaats terwijl de directieparkeerplaatsen voor de deur nog leeg zijn. Leden die naar je kijken, of als je pech hebt zelfs wijzen, omdat ze je niet kennen. Een uur moeten wachten omdat alle banen bezet zijn en je dit van te voren niet kon weten.

De gemiddelde sporter wordt hier helemaal niet blij van. En voor diegenen die denken dat dit niet meer van nu is: dat klopt! Maar het gebeurt nog wel. Helaas.

We kennen allemaal ook wel de goede voorbeelden: de color run waar je vol vrolijke kleuren uitkomt, de Amstel gold race waar je de Cauberg op geschreeuwd wordt en op kunnen scheppen op Strava. Een hele andere wereld.

In dit laatste deel van mijn vijfluik over sportermarketing gaat het over de sporterexperience. Een praktisch onderwerp dat, als je het mij vraagt, strategische aandacht vereist. De sporterexperience is de ‘reis’ die de sporter maakt. Deze reis bevat alle contactmomenten tussen deze sporter en de sport (denk aan contacten met een vereniging, medesporters, sportmerken, etc.) en hoe hier, vanuit de sport en eventuele aanverwante mensen of organisaties, invulling aan wordt gegeven. Door binnen deze reis memorabele sportervaringen neer te zetten die echt indruk maken geloof ik dat sporters blijven terugkomen en/of op zoek gaan naar vergelijkbare ervaringen.

Het creëren van de memorabele sporterexperiences is belangrijker dan ooit

We live in the experience economy. Commodities are fungible, goods tangible, services intangible, and experiences memorable
  • Er zijn verschillende drijvende factoren van de zogenaamde experience economy te benoemen. Een aantal op een rij:
  • Mensen verwachten tegenwoordig een volledig persoonlijke en relevante benadering. Informatie moet op maat, op het juiste moment en op de juiste plek (of via het juiste device) beschikbaar zijn of liever naar de consument toekomen. Uiteraard mede mogelijk gemaakt en versneld door big data en marketing automation (slimme standaardisatie en personalisatie van marketing activiteiten).
  • We zijn volledig connected. Mensen delen hun ervaringen en doen aanbevelingen (of anti-aanbevelingen) waardoor ervaringen veel zichtbaarder zijn.
  • Daar waar we niet meer kunnen bestaan of opereren zonder technologie en we altijd connected zijn, krijgen we ook weer meer behoefte aan face-to-face contact en reallife ervaringen. Hierin zoeken we continu naar nieuwe, bijzondere ervaringen.
  • Tot slot: wil je een plekje in het overvolle hoofd én agenda van de consument veroveren dan moet je wel echt iets te bieden hebben. Mensen onthouden steeds vaker alleen die dingen die of heel relevant voor ze zijn en/of heel bijzonder.

De juiste sporterexperience zit vaak in de kleine dingen

Heb je een sporter te pakken met je sporterconcept? Zorg er dan voor dat je hem of haar de juiste ervaring biedt. Wat die juiste ervaring is? Dat weet je als je je goed in de sporterinzichten verdiept. Denk bijvoorbeeld terug aan de KNHB case, waarin communicatie, of beter gezegd het gebrek aan communicatie, een belangrijke uitstroomreden was. Communicatie is een essentieel onderdeel binnen de sporterexperience.

Soms zit die ervaring in kleine dingen. In dit laatste artikel zet ik dan ook niet één case in de 'sportlight' maar gebruik ik verschillende kleinere praktische voorbeelden, goede én slechte, om te prikkelen aan de slag te gaan met sporterexperiences. Deze pak ik samen in vier praktische lessen.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter