Structureel flexibiliseren: nu of nooit

Ronald de Kimpe
14 aug 2014

Vrijwel alle grote werkgevers van marketeers hebben de omvang van hun marketingorganisaties drastisch gereduceerd of zijn daar nog volop mee bezig. Tegelijkertijd stelt de markt hoge en vooral ook andere eisen aan de output van die gereduceerde afdelingen. Geen vak is zo snel veranderd als het marketingvak. Meer dan ooit dreigt een mismatch tussen wat de business vraagt en wat marketeers qua competenties kunnen bieden. Ofwel: hebben we nu een marketingfunctie in huis waarmee we de slag gaan winnen?

Waar zijn de talenten gebleven?

Of hebben de echte talenten inmiddels allang gekozen voor een bestaan als zelfstandige? ‘Nieuwe’ marketingprofessionals kiezen voor vrijheid en mobiliteit in plaats van het meer traditionele carrièrepad. Zij stellen hun eigen ontwikkeling centraal en zijn veeleisend ten aanzien van hun werk- c.q. opdrachtgever. Vooral in specialistische werkvelden als online en business intelligence zijn het niet meer de organisaties die kiezen, maar gekozen worden! Ook goede propositieontwikkelaars, klantmanagers en campagnespecialisten zijn gezocht.
Crisis of geen crisis: de strijd om echt getalenteerde marketeers is van alle tijden. Organisaties staan nu meer dan ooit voor de keuze talent aan zich te binden of alternatieven te zoeken om te kunnen beschikken over dat talent.

Hoe vind ik snel en slim het gewenste talent?

Toegang tot toptalent is bepalend voor het onderscheidend vermogen van de onderneming! Gespecialiseerde interimbureaus bieden een maatgesneden toegang tot het gewenste talent. Op ieder moment, in ieder specialisme, voor iedere passende periode. Zeker als over de inzet hiervan structurele afspraken worden gemaakt, kan de onderneming volstaan met een beperkte kern van strategische marketeers in vaste dienst, omringd door een schil van flexibele professionals.

Duur?

Dat valt nog te bezien. Het is maar zeer de vraag of de online specialist in eigen dienst, na lang zoeken gevonden tegen een pittige wervingsfee, ingewerkt en opgeleid op bedrijfskosten en na negen maanden vertrokken ‘op zoek naar iets spannenders’, zoveel voordeliger is als de externe specialist die op het gewenste tijdstip begint, zijn of haar klus naar volle tevredenheid doet en na zes maanden weer vertrekt.

Onzeker?

Wellicht, in een markt met een kwantitatief enorm aanbod waarin je je weg moet zien te vinden. En waarin die ene kwaliteit, waarnaar je op zoek bent, toch niet zo vlot gevonden wordt. Maar helemaal niet onzeker als je structureel samenwerkt met een organisatie die op basis van vakkennis en ervaring met de opdrachtgever altijd het juiste talent weet te vinden, tegen faire condities, met het verwachte resultaat – gegarandeerd!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter